В Америці теж уміють грати у футбол

na_5d1235a4e0ce5

Історично склався стереотип, що футбол і Північна Америка – це майже антоніми. Там навіть назву для найпопулярнішої у світі гри придумали окрему – «соккер» – щоб не плутати з американським футболом.

Це логічно. Канада – хокей, США – американський футбол та баскетбол, Куба – бокс, Домінікана – бейсбол, Ямайка – спринтерські бігові дисципліни легкої атлетики… Хіба що Мексика дещо вибивалася з цього переліку, втім і на прабатьківщині ацтеків спорт номер один – все ж бокс.

Але останнім часом всі більше талановитих гравців з-за океану підкорюють європейські футбольні вершини, а з лідерів своїх збірних можна без проблем скласти справжню «дрім-тім» – команду-мрію, яка на рівних би боролася з Німеччиною, Бразилією чи Францією. Символічно, що й термін «дрім-тім» з’явився саме в США, коли в 1992 році американці зібрали усіх зірок НБА та знищили усіх суперників на Олімпіаді в Барселоні. Лише у фіналі перевага над суперником (Хорватією) склала менше 32 очки. В інших матчах – ще більше.

Але то баскетбол. У футболі такої переваги не буде, але збірна континенту могла би вийти дуже потужною. Судіть самі.

Кейлор Навас (Коста-Рика, «ПСЖ»)

keylor_navas6

Голкіпер нині є основним у «ПСЖ», а до того провів 5 чудових років у складі «Реала», з яким виграв три Ліги чемпіонів. Щороку в Мадриді його намагалися замінити зірковим конкурентом, але кожного разу він доводив, що є дійсно першим номером. Він уміє збиратися на найбільш відповідальні матчі. Ключовий приклад – півфінал ЛЧ 2017/18 проти «Баварії», в якому Кейлор Навас зробив 8 сейвів і затягнув команду в фінал. А минулого листопада він зіграв проти «Реала» за французький клуб і навіть перевершив цей показник – 10 відбитих потенційно гольових ударів.

Серджино Дест (США, «Аякс»)

sergino_dest

Новий проспект «Аякса», який за пару років перейде в якийсь гранд за 50 з гаком мільйонів євро. Якщо, звісно, не припинить прогресувати шаленими темпами, як робить це зараз. 19-річний правий захисник лише у вересні приєднався до першої команди, а тепер без Серджино Деста важко уявити склад команди з Амстердама. Паралельно юний талант дебютував і у збірній США. Нині на його рахунку 5 гольових передач в 15 матчах Ередивізії. Серед плюсів – чудова гра обома ногами, вдалі підключення в атаку і універсальність (може зіграти на кожному з флангів, а також в центрі півзахисту).

Альфонсо Девіс (Канада, «Баварія»)

alphonso_davies_19

На протилежному фланзі оборони в нашій фантастичній збірній діятиме ще один вундеркінд – 19-річний канадець Альфонсо Девіс з «Баварії». У нього схожий графік: до осені 2019-го юнак грав собі за «Ванкувер» в MLS (дебютував у 15 років), а потім перейшов до німецького гранда і став основним. Правда, для цього довелося радикально міняти амплуа – з форварда стати лівим захисником (іноді – лівим вінгером). В поточному сезоні він навіть змусив Алабу перейти в центральну зону і провів у Бундеслізі вже 15 матчів, забивши гол у ворота «Майнца» і віддавши по дві результативні передачі як в чемпіонаті Німеччини, так і в Лізі чемпіонів.

Едсон Альварес (Мексика, «Аякс»)

edson-alvarez-ajax-l

Якщо Дест – вихованець нідерландського клубу, то Едсон Альварес лише влітку переїхав до Європи з чемпіонату Мексики, де грав за «Америку». 22-річний центральний захисник був придбаний на заміну Матійсу де Лігту, який пішов до «Ювентуса» і має хороші перспективи (рік тому він потрапив до символічної збірної з 11 найкращих футболістів Північної Америки), проте прямо зараз поки не має стабільного місця в основі «Аякса».

Джон Ентоні Брукс (США, «Вольфсбург»)

john_anthony_brooks

27-річний центрбек збірної США – продукт німецького футболу. Він народився у Берліні, його мама – німкеня, він пройшов академію «Герти», а 2,5 роки тому перейшов до складу «вовків» за 17 мільйонів євро. Ціна як для гравця такого рівня, можливо, завищена, проте Джон Брукс довів, що вартий витрачених грошей. Наприклад в минулому чемпіонаті він набрав 3+3 бали за системою гол плюс пас.

Ектор Еррера (Мексика, «Атлетіко»)

hector-herrera-vs-juve8

Після шести дуже хороший років у футболці «Порту» 29-річний опорний півзахисник поїхав у Мадрид, аби компенсувати у складі «матрацників» продаж Родрі до «Манчестер Сіті». Вдається поки так собі, проте місце Ектора Еррери в основному складі не обговорюється. Щоправда, в «Атлетіко» він діє все ж трішки вище – над опорною зоною.

Вестон МакКенні (США, «Шальке»)

weston-mckennie-81

Разом з Еррерою в центрі поля доречним буде 21-річний американець, який теж може вийти на поле в амплуа опорника. Вестон МакКенні до 17 років паралельно тренувався і в соккер-клубі, і в групі з американського футболу – тож міці й витривалості йому не позичати. Нині в «Шальке» він є одним з лідерів, вміло зв’язує захист і атаку, починає більшість атак і вражає універсалізмом. Лише в поточному чемпіонаті гравець збірної США встиг пограти в ролі центрального захисника, правого півзахисника, опорного хавбека і центрального півзахисника. І це лише за 14 матчів (ще 5 пропустив через травми).

Джонатан Девід (Канада, «Гент»)

jonathan-david-25

Наразі керівництво бельгійського клубу має два вагомі активи, які можуть принести купу грошей. Один – це український форвард Роман Яремчук. Другий – канадський атакувальний півзахисник Джонатан Девід. 20-річний футболіст в сезоні 2019-20 вже забив 11 голів в 21 матчі чемпіонату Бельгії і 4 голи в 11 іграх Ліги Європи. Плюс 10 результативних передач в обох турнірах. Влітку 2019-го канадець став найкращим бомбардиром Кубка КОНКАКАФ (6 голів в 4 матчах), а зараз ним активно цікавляться «Ліон», «Аякс» та «Порту».

Крістіан Пулішич (США, «Челсі»)

christian-pulisic-vs_-ecuador

Найкращий футболіст США за підсумками 2019 року. Після переходу з «Боруссії» до «Челсі» Крістіан Пулішич витратив трохи часу на адаптацію, після чого в жовтні-листопаді видав фантастичний відрізок, забивши в 11 матчах чемпіонату Англії та Ліги чемпіонів 6 голів і віддавши 4 результативні передачі партнерам. На жаль в грудні правий вінгер отримав травму і тепер відновлюється аби продовжити серію.

Леон Бейлі (Ямайка, «Баєр»)

leon-bailey-retesport

Це, мабуть, єдина позиція в цій збірній, де є два рівнозначних футболісти. Леон Бейлі обійшов мексиканця Ірвіна Лосано з «Наполі» лише за рахунок поточної статистики. У гравця збірної Ямайки – 3+1 в 9 матчах Бундесліги (він багато пропустив через травму), а у Лосано 2+1 в 15 матчах. А статистичні показники ефективності гри лівого вінгера «Баєра» вдвічі вищі. Загалом же це два приблизно рівні за класом гравці. Але Бейлі в цьому випадку трішечки рівніший. Протягом 2019 року ним цікавилися «Інтер», «Атлетіко», «Челсі» і «Баварія». Але в Леверкузені хочуть 80 мільйонів євро за 22-річного футболіста.

Рауль Хіменес (Мексика, «Вулвергемптон»)

raul-jimenez-wolves

Один з найкращих бомбардирів АПЛ поточного (11 голів) і попереднього (13) сезонів. Центральний форвард збірної Мексики швидко адаптувався в АПЛ після переходу з «Бенфіки» і вже однією ногою перейшов у «Манчестер Юнайтед». Якщо не зараз, то влітку його обов’язково заберуть у «вовків».

Схожі записи