Жіночий теніс. Найуспішніші за 10 років

kkfdzvfn

Початок 2020-го року – час підводити підсумки не лише минулих 365 днів, але й цілого десятиліття, яке згодом будуть називати «десятими». Міжнародна тенісна асоціація (WTA) – не виняток. Експерти сформували власний рейтинг найбільш продуктивних тенісисток світу за період з 2010 по 2019 (включно). Критерій простий, як форгенд Медісон Кіз (у неї найсильніший удар в турі з робочої руки) – кількість титулів на турнірах WTA. Більше перемог – вище місце.

Здавалося би – об’єктивніше нема куди. Але через те, що перемоги, наприклад, на Вімблдоні чи Відкритому чемпіонаті США оцінювалися однаково зі змаганнями в Окленді чи Страсбурзі з серії International (фактично, третій рівень жіночого тенісу). Через це в ТОП-10 є чотири відмінності від списку тенісисток, які найчастіше в цей період перемагали на турнірах з серії Великого Шолому.

Перші непрохідні

naomi_osaka_10

Перед тим, як розповісти про ТОП-10, варто зупинитися на тенісистках, які протягом минулого десятиліття здобули чимало перемог (в тому числі на турнірах Великого Шолому), але не потрапили в підсумковий рейтинг. І якщо Кім Клійстерс в активі якої аж 4 «шоломи» за кар’єру, залишилася за межами через те, що застала лише початок 2010-х (перемогла в в США в 2010 та Австралії в 2011 і завершила кар’єру), то по іншим трьом тенісисткам є питання.

Китаянка Лі На в першій половині минулого десятиліття перемагала на Великому шоломі двічі: в 2011 році на кортах «Ролан Гаррос», а в 2014-му – в Австралії (також у неї ще два програні фінали). Більше перемог на цьому рівні лише у двох спортсменок. Але вона не надто успішно грала на другорядних (WTA Premier) і третьорядних (WTA International) змаганнях. Лише сім титулів на додачу до загаданих вище елітних перемог.

Дещо інша історія ще з двома тенісистками, в активі яких теж по дві перемоги на турнірах Великого шолому. Японка Наомі Осака та іспанка Габріель Мугуруса ще достатньо молоді – 22 і 26 років відповідно і перемагати почали не так давно. До кінця десятиліття вони просто не встигли набрати необхідну кількість титулів. Осака вигравала протягом останніх двох років (2018 – США, 2019 – Австралія), а Мугуруса дещо раніше (2016 – Франція, 2017 – Вімблдон). Різниця лише в тому, що іспанка втратила форму (за межами ТОП-300 в поточному рейтингу WTA), а японка всерйоз претендує на те, аби стати лідером жіночого тенісу на наступні 10 років. Зараз вона третя.

10. Анжелік Кербер (Німеччина) – 12 титулів

kerber_10

Друга за кількістю виграних турнірів з серії Великого Шолому, але остання в ТОП-10. Головні трофеї німкені – перемоги в Австралії та США в 2016 році (тоді вона побула першою ракеткою світу) і титул Вімблдона-2018. Зараз 31-річна тенісистка замикає ТОП-20 рейтингу WTA.

9. Еліна Світоліна (Україна) – 13 титулів

svitolina_10

Неймовірно: Кербер з трьома перемогами на турнірах ВШ поступається українці, яка жодного разу навіть у фіналі таких змагань не грала. Найвище досягнення Світоліної – півфінали на Вімблдоні та в США протягом 2019-го року. Найбільш престижний трофей нашої співвітчизниці – перемога на підсумковому чемпіонаті світу-2018 та 4 виграних турніри WTA Premier (Дубаї, Рим, Торонто в 2017 та Рим вдруге в 2018 році). Також вона привезла трофеї з Баку, Марракеша, Куала-Лумпур, Тайбея, Стамбула, Брісбена та Сінгапура.

8. Кароліна Плішкова (Чехія) – 15 титулів

karolina_pliskova_10

Ще одна тенісистка без перемог на Великому Шоломі. Програний фінал US Open-2016 – найвище досягнення Плішкової. Вона програє Світоліній за кількістю перемог на WTA Premier (дві проти чотирьох українки), але значно краще виступає на менш престижних турнірах, завдяки чому в 2017 році після виграних фіналів у Брісбені, Досі та Істбурні навіть стала першою ракеткою світу.

7. Марія Шарапова (РФ) – 16 титулів

sharapova_10

В нульових – три титули на турнірах ВШ, в першій половині десятих – два (2012 та 2014) на ґрунтових кортах у Парижі. Наразі 32-річна тенісистка дограє і випала за межі першої сотні рейтингу WTA, а остання перемога датована аж 2015 роком (турнір в Римі).

6. Вікторія Азаренко (Білорусь) – 17 титулів

azarenka10

Дві поспіль перемоги на Відкритому чемпіонаті Австралії (2012 та 2013 роки) – вершина кар’єри білоруски. В ті ж роки (з 2011 по 2013) тенісистка двічі грала у фіналах US Open та тричі доходила до півфіналів Відкритого чемпіонату Франції та Вімблдону. Логічно, що тоді цілий рік (з короткою перервою) насолоджувалася титулом першої ракетки світу. Це 11-й результат за всю історію жіночого тенісу. Нині спортсменка – на 50-му рядку рейтингу, але в свої 30 не залишає надії повернутися на вершину.

5. Аґнешка Радваньска (Польща) – 19 титулів

radwanska10

На юніорських турнірах з серії ВШ Радванська здобула дві перемоги в середині нульових – в 2005 році виграла Вімблдон, а в 2006 – Відкритий чемпіонат Франції. В новому десятилітті експерти чекали перемог від полячки вже на дорослому рівні, але спортсменка особливо не вражала: фінал 2012 року в Лондоні та по два півфінали в Англії та Австралії. Натомість тенісистка збирала врожай нагород на менш престижних турнірах: 5 титулів WTA Premier та ще 14 на решті змагань під егідою WTA.

4. Сімона Халеп (Румунія) – 19 титулів

halep_10

Довгий час румунка вважалася найбільшою невдахою WTA-туру. Протягом майже всього десятиліття (до літа 2018 року) вона двічі програвала фінали Ролан Гаррос, та одного разу – вирішальний матч Australian Open. Також в її «активі» – програні фінали підсумкового чемпіонату світу, і купа невдалих фіналів а рівні WTA Premier (зокрема, двічі поспіль програвала фінали Italian Open в Римі Еліні Світоліній). Але за останні півтора роки Сімона Халеп перемогла на кількох скромних турнірах, престижних змаганнях в Торонто, а також нарешті на двох турнірах з серії Великого Шолому – в Парижі-2018 та Лондоні-2019. Наразі 28-річна румунка – 4-а ракетка світу.

3. Каролін Возняцкі (Данія) – 24 титули

woznjatski_10

Ще гірше справи до 2018 року йшли у Каролін Возняцкі. Вона навіть до фіналів ВШ добралася тільки двічі – в 2009 та 2014 роках у Франції, а на Вімблдоні взагалі далі четвертого раунду ніколи не пробивалася. І це при тому, що на початку 10-ліття в 20-річному віці стала першою ракеткою світу! Загалом на вершині вона протрималася 67 тижнів (9-й показник в історії), але абсолютну більшість перемог здобула на нижчих рівнях. Пік її кар’єри – тріумф на Australian Open-2018.

2. Петра Квітова (Чехія) – 26 титулів

kvitiva_10

Чехія – єдина країна, представлена в цьому списку двома спортсменками. Петра Квітова заскочила на такий високий щабель завдяки двом перемогам на Вімблдоні (в 2011 та 2014 роках), а також виграним турнірам в Мадриді (тричі за 10 років), Ухані (двічі) і низці менш рейтингових змагань.

1. Серена Вільямс (США) – 37 титулів

serena10

Просто один факт: за попередні 10 років Вільямс-молодша 12 разів вигравала турніри з серії Великого Шолому. Стільки ж на усіх турнірах разом здобула Анжелік Кербер, яка в цьому рейтингу на 10-му місці. Причому для 38-річної Серени все одно на яких кортах перемагати: 2 титули у Франції, по три в США та Австралії, чотири – на Вімблдоні. Цікаво, що молодшою (в період з 2000 по 2009 роки) американка виграла лише 10 «шоломів», а почала збирати колекції найпрестижніших трофеїв ще в минулому тисячолітті, здобувши перемогу на US Open-1999. Нещодавно вона заявила, що планує грати ще… 20 років.

Схожі записи