Нью-Йорк, Мадрид, Барселона і Даллас. Тут заробляють на спорті найбільше

yankee_st

За підрахунками видання Forbes, найбагатша в світі ліга – NFL (американський футбол). За даними Forbes з 32 учасників цього турніру 26 мають цінник більше 2 мільярдів. Це на три менше, ніж минулого року.

По одному представництву на себе перетягнули баскетбол (тепер NBA представлена 7 клубами), бейсбол (9 клубів в ТОП-50) і європейський футбол – соккер, в американському лексиконі. Звичний нам футбол має 8 багатіїв в рейтингу. А от Національна хокейна ліга (НХЛ) – бідні родичі. За всю історію рейтингу жодна хокейна франшиза в список не потрапляла, а станом на сьогодні лише 4 клуби мають ціни від мільярду і більше. Це «Чікаго Блекгоукс» (1 млрд), «Монреаль Канадієнс» (1,3 млрд), «Торонто Мейпл Лівз» (1,45 млрд) та «Нью-Йорк Рейнджерс» (1,55 млрд).

В попередній статті cikavoinfo.com розповіли про клуби, які відкривають ТОП-10. В другій частині матеріалу – ТОП-5 найдорожчих спортивних команд світу.

5. Нью-Йорк Нікс (баскетбол)

Цінник – 4 мільярди доларів (+11 % від минулого року)

new_york_knicks

Найдивніша історія в цьому рейтингу. Найгірша команда НБА в сезоні 2018-2019 (17 перемог і 65 поразок). Шість поспіль невиходів до раунду плей-офф. 20 років від останньої перемоги в конференції і 46 років від останнього чемпіонського титулу. І при всьому цьому «Нікс» вже чотири роки вважається найдорожчим клубом Національної баскетбольної асоціації.

Пояснюється це лише загальною атмосферою: Нью-Йорк з його бізнесменами-мільярдерами та не менш багатими селебрітіз; легендарний майданчик «Медісон Сквеар Гарден», куди прагнуть потрапити навіть ті, хто не любить баскетбол; статус не просто клубу, а бренду міста…

Клуб ніколи не належав окремим особам і завжди управлявся цілими компаніями. З 2010 року володіє клубом «Нью-Йорк Нікс» Madison Square Garden Company, в сферу інтересів якої входять спортивно-інфраструктурні проекти та музично-розважальні комплекси.

4. Барселона (футбол)

Цінник – 4,02 мільярди доларів (-1 % від минулого року)

fc_barcelona

Один лише Ліонель Мессі клубом оцінений в шосту частину вартості всього клубу. Згідного нового контракту кожен, хто забажає викупити у каталонців цей «актив», має заплатити 700 мільйонів євро.

Як такого, власника у клубу немає. «Барселона» – власність близько 150 тисяч сосіос (членів клубу). Отримати цей статус можна лише за рекомендацією близьких родичів, які вже стали сосіос, або ж подати заявку, сумлінно платити членські внески протягом трьох років (до 150 євро на рік) і потрапити до списку очікування, з якого час від часу дирекція клубу обирає чергових членів. Сьогодні в цьому списку близько 10 тисяч претендентів, тож тимчасово його зробили закритим.

3. Реал (футбол)

Цінник – 4,24 мільярди доларів (+4 % від минулого року)

real_madrid

Найтитулованіший клуб Європи в історії, на рахунку якого 13 перемог в Лізі (Кубку) чемпіонів. В тому числі – чотири за останні шість років (2014, 2016–2018 роки). В чемпіонаті Іспанії «вершкові» поступалися «Барселоні» в останніх чотирьох з п’яти сезонів (а два останні турніри взагалі завершували на третьому рядку, пропускаючи вперед ще й «Атлетіко»), але за фінансами «Реал» дещо переважає принципового суперника.

Система управління клубом тут така ж сама, як і у каталонців – через сосіос – з невеликими відмінностями.

2. Нью-Йорк Янкіз (бейсбол)

Цінник – 4,6 мільярди доларів (+15 % від минулого року)

new_york_yankees

Ще один клуб-бренд Нью-Йорка. Найбільш впізнаваний спортивний культовий логотип в світі. Одна з найбільш відомих спортивних споруд США (Янкі-стедіум). Найбільше титулів переможця Світової ліги MLB – 27. Найвідоміший бейсболіст в історії Бейб Рут. Власний клубний телевізійний (перший в США) канал. Це дійсно клуб-легенда, протистояння якого з «Бостон Ред Сокс» стало найвідомішим в історії північноамериканського спорту. «Янкіз» – регулярний герой літературних творів, кіно та телебачення.

Володіють клубом нащадки Джорджа Штайнбреннера (нерухомість, готельний бізнес, управління спортивними об’єктами, спортивний маркетинг). З точки зору фінансової успішності до них питань нема: «Янкіз» за рік додали у ціні найбільше в спортивному світі. А от спортивна складова шкутильгає. За останні 10 років (після чемпіонства-2009) команда з Нью-Йорку лише тричі добиралася до стадії півфіналу і стільки ж разів взагалі не пробилася до плей-офф. В поточному сезоні клуб демонструє найкращі результати серед 30 учасників.

1. Даллас Ковбойз (американський футбол)

Цінник – 5 мільярдів доларів (+4 % від минулого року)

dallas_cowboys

Останні 4 роки цей клуб зі штату Техас впевнено посідає перше місце в рейтингу Forbes і на це не впливають відверто провальні спортивні результати. Від 1995 року, коли «ковбої» перемогли в СуперБоулі, команда жодного разу не проходила більше далі другого раунду плей-офф. Та й в другому раунді грала усього лише 6 разів за 23 роки, в 13 випадках навіть не пробиваючись до плей-офф. А за підсумками сезону-2017 «Даллас» став найгіршим клубом NFL.

Втім, шалені гроші техасці заробляють на іншому – телевізійних правах, виплат від спонсорів, а ще – від продажу квитків та брендованої атрибутики. Останні два пункти – дуже вагома частка. Через неї власник клубу Джеррі Джонс навіть судився з NFL аби отримати особливий статус і не ділитися жодної копійкою, отриманою за квитки, футболки та від іншої торгівлі. Це було в 1995 році на піку популярності клубу-чемпіона і Ліга вимушена була відступити. А ще важлива складова фінансового успіху – обмеження рівня зарплат в НФЛ. Спортсмени намагаються пробити зарплатну стелю, проте виходить це у них не дуже. Доходи американських футболістів значно нижчі, ніж в бейсбольній лізі та НБА.

76-річний Джонс (нафта, роздрібна торгівля, управління спортивними спорудами) – один з небагатьох власників клубів, який успішно виступав в статусі діючого спортсмена.

До речі, за «Даллас» в 2009 та 2010 роках грав українець Ігор Ольшанський.

igorolshansky

Схожі записи