Збірна Україна отримала суперників на шляху до ЧС-2022

france_-_ukraine_11

У понеділок, 7 грудня, у Цюріху (Швейцарія) відбулося жеребкування кваліфікаційного відбору на чемпіонат світу з футбол 2022 року серед європейських команд. Своїх суперників дізналася і збірна України.

Схема відбору

На чемпіонаті світу 2022 року, що пройде у Катарі УЄФА матиме лише 13 місць. На них претендує 55 європейських збірних, тож боротьба за путівки буде досить жорсткою.

Усі 55 збірних, що входять до складу УЄФА були розподілені за допомогою жеребу на 10 підгруп: у 5 групах по 5 учасників, у решті 5 – по 6.

Напряму на чемпіонат світу потрапляють лише переможці своїх підгруп – 10 найсильніших збірних. Ті 10 збірних, що фінішують на других місцях разом з двома найкращими командами Ліги націй (серед тих, хто не проб’ється на ЧС завдяки перемозі у групі) претендуватимуть на 3 вакантні перепустки.

Тут все просто: 12 збірних (10 других місць та 2 команди з Ліги націй) спочатку визначать 6 найкращих, а потім вони – 3 переможця.

wc-2022

Коли відбудуться ігри

Якщо карантин та пандемія не втрутяться, то кваліфікація на ЧС-2022 від Європи буде швидкоплинною.

Перші матчі відбудуться вже 24 березня 2021 року, а останні – 16 жовтня того ж таки 2021 року. Додатковий відбір (ті самі 3 вакантні путівки) команди розіграють у два етапи з 24 по 29 березня 2022 року.

Сам чемпіонат світу у Катарі стартуватиме особливо пізно. Через несприятливі погодні умови влітку у цій арабській країни, турнір посунули аж на листопад-грудень 2022 року. Гра-відкриття запланована на 21 листопада, а фінал – на 18 грудня.

Інші континенти вже почали

conmebol33

Решта 19 місць на чемпіонаті світу поділені між континентами за наступною формулою: Африка – 5; Південна Америка – 4; Азія – 4; Північна та Центральна Америка – 3. Плюс одне місце заброньовано для збірної Катару – господарів турніру.

Лишається ще 2 путівки, які між собою розіграють переможець відбору Океанії та найкращі команди з обох Америк та Азії бреде тих, хто не пройде на чемпіонат світу напряму.

Майже всюди відбірні матчі уже розпочалися. Африка провела поки що лише одне коло і сформувала 10 груп по 4 команди (10 переможців у двоматчевих протистояннях визначать учасників ЧС-2022).

В Азії – у розпалі другий груповий етап. Тут найкращі проміжні результати демонструють Сирія, Австралія та Японія, які перемогли у всіх своїх 4-5 матчах кожна. Несподівано слабо поки що грає Іран (2 поразки), Узбекистан (2 поразки), Саудівська Аравія (2 нічиї) та Південна Корея (2 нічиї). Натомість одну з груп сенсаційно очолила збірна В’єтнаму. Але попереду ще по 3-4 гри, тож усе може змінитися.

Північна Америка та Океанія, як і Європа ще не починали відбір, а от у Південній Америці вже відбулося 4 тури фінального етапу із запланованих 18. З максимальним результатом (4 перемоги у 4 матчах) лідирує Бразилія. Далі – Аргентина та Еквадор з Парагваєм.

Як вирішив жереб

draw_world_cup_2022

Європейські команди будуть змагатися у наступних групах:

Група А: Португалія, Сербія, Ірландія, Люксембург, Азербайджан.

Група B: Іспанія, Швеція, Греція, Грузія, Косово.

Група C: Італія, Швейцарія, Північна Ірландія, Болгарія, Литва.

Група D: Франція, Україна, Фінляндія, Боснія та Герцеговина, Казахстан.

Група E: Бельгія, Вельс, Чехія, Білорусь, Естонія.

Група F: Данія, Австрія, Шотландія, Ізраїль, Фарерські острови, Молдова.

Група G: Нідерланди, Туреччина, Норвегія, Чорногорія, Латвія, Гібралтар.

Група H: Хорватія, Словаччина, Росія, Словенія, Кіпр, Мальта.

Група I: Англія, Польща, Угорщина, Албанія, Андорра, Сан-Марино.

Група J: Німеччина, Румунія, Ісландія, Македонія, Вірменія, Ліхтенштейн.

Суперники України

Франція – одна з найбільш титулованих збірних світу. Команда двічі ставала чемпіоном світу – 1998 та 2018 роках (тобто, є діючим чемпіоном), грала у фіналі ЧС-2006. Також у ХХІ столітті французи ставали чемпіонами Європи (2000) та віце-чемпіонами Європи (2016).

2882826-59364528-2560-1440

Проти французів збірна України грала аж 10 разів. Перемагали синьо-жовті лише раз.

У 1999 році було дві нічиї 0:0 у кваліфікації до Євро-2000. За 8 років у 2007-му команди знову зійшлися у відборі до чемпіонату Європи (тепер вже Євро-2008). У гостях українці програли 0:2, а вдома знову зіграли внічию – тепер 2:2.

З рахунком 0:2 Україна програла і на домашньому Євро-2012. А найбільша драма трапилася у плей-офф відбору до чемпіонату світу 2014 року. Тоді, у листопаді 2013-го, команда Михайла Фоменка вдома перемогла 2:0, але за кілька днів програла на виїзді з рахунком 0:3.

Крім того, команди провели три товариські матчі. І кожного разу сильнішими були французи. У 2004-му – 1:0, у 2011-му – 4:1 і зовсім недавно – у жовтні 2020 року, коли Україна зазнала найбільшої в історії поразки – 1:7.

Головні зірки нинішньої збірної Франції – Кіліан Мбаппе (ПСЖ), Антуан Грізман (Барселона), Поль Погба (МЮ), Рафаель Варан (Реал), Нголо Канте (Челсі), Кінгслі Коман (Баварія) та інші. Тренер – Дідьє Дешам.

Фінляндія донедавна жодного разу не пробивалася до фінальних частин чемпіонатів світу чи Європи. І лише цього року сумну традицію вдалося зламати. Команда пробилася на Євро-2020, де наступного літа зіграє проти Данії, Росії та Бельгії.

finland_nft

Збірна України з командою «суомі» грала двічі – обидва рази у рамках кваліфікації до чемпіонату світу 2018 року. В Одесі Артем Кравець забив єдиний м’яч у грі, а у Тампере Євген Коноплянка та Артем Беседін допомогли здолати фінів з рахунком 2:1.

Лідери фінської збірної – голкіпери німецького «Баєра» Лукаш Градецкі та італійської «Брешіа» Єссе Йоронен, форвард англійського «Норвіча» Теєму Пуккі, захисник бельгійського «Генка» Єре Уронен та хавбек німецького «Аугсбурга» Фредрік Єнсен. Як бачите – без зірок.

Боснія та Герцеговина має значно більш зірковий склад. Втім, результати балканці демонструють не набагато кращі. Тричі поспіль боснійці вилітали на стадії плей-офф у кваліфікації до чемпіонатів Європи. За крок до виходу у фінальну частину команда зупинялася у 2011, 2015 та 2020 роках. А на чемпіонат світу Боснія пробилася лише раз – у 2014 році обіграла Іран, але програла головним конкурентам по групі – Аргентині та Нігерії і на тому завершила виступи.

bosnia-football

Проти України боснійці не грали ще жодного разу – тож в українських вболівальників буде нагода познайомитися із зірковими гравцями цієї збірної. А подивитися там є на кого.

У воротах – Асмір Беговіч з англійського «Борнмута». У захисті – Сеад Колашинац з англійського «Арсенала» та Ермін Бічакчіч з німецького «Гоффенгайма», у середній лінії – Міралем П’яніч з іспанської «Барселони», Раде Круніч з італійського «Мілана» та Едін Вішца з турецького «Істанбула». У нападі – Едін Джеко з італійської «Роми».

Казахстан виглядає найслабшим серед усіх конкурентів, проте і цій команді є чим похизуватися у кадровому питанні. Один з найкращих гравців російської Прем’єр-ліги – хавбек ЦСКА Бахтіяр Зайнутдінов. Також у РПЛ на виду Ісламбек Куат (Хімкі), на Близькому Сході помітною фігурою є Баюржан Ісламхан, що виступає в чемпіонаті ОАЕ. А у сусідній Польщі в основі краківської «Вісли» грає Георгій Жуков. Цікаво, що всі вони – гравці середньої лінії.

kazakhstan-foot

Серед інших амплуа варто відзначити захисників бельгійського «Беєрсхота» Яна Вороговського та ічкерського «Терека» (нині має назву «Ахмат») Марата Бистрова. Крім того, за збірну Казахстану виступає два наші колишні співвітчизники – голкіпер Дмитро Непогодов і захисник Сергій Малий, які народилися у Києві та Луганську відповідно.

Історія протистоянь команд України та Казахстану складається з 4 матчів – і у всіх були сильнішими українці. У 2004 та 2005 роках збірні грали в одній групі кваліфікації до ЧС-2006. На тріумфальному шляху до Німеччини команда Олега Блохіна не без проблем двічі здолала казахів – 2:1 в гостях та 2:0 вдома. У другому матчі рахунок відкрив нинішній тренер збірної України Андрій Шевченко.

Забив один гол Шевченко і у 2008 році в рамках відбору до ЧС-2010. Тоді в Алмати Україна перемогла з рахунком 3:1, а у Києві – з рахунком 2:1.

Схожі записи