Якою буде збірна України на Євро-2021

1111110

Чемпіонат Європи з футболу перенесли на 2021 рік через пандемію коронавірусу. Це, звісно, погано з точки зору національних федерацій, УЄФА, вболівальників і організаторів. Але у всьому потрібно шукати й людський фактор. У червні 2021-го ми будемо бачити збірну України, яка дуже відрізняється від нинішньої. Хтось за майбутній рік втратить, але хтось неодмінно й отримає додаткові шанси потрапити на Євро-2021. Отже, якою може бути збірна Андрія Шевченка (і чи буде це вже його команда) за рік?

Головний тренер

Почнемо якраз з головного творця цього успіху – колективного Андрія Шевченка. Сайт сikavoinfo.com вже писав, що багато в чому результат дав колектив – і заслуга колишній володар «Золотого м’яча» має розділити з Тассотті, Малдерою, Регуеро та Шовковським. Втім, хоча це й одна команда – все залежатиме саме від «фронтмена». Поки Шевченко у збірній – навряд чи його асистенти масово залишать табір збірної.

shevch44

А от якраз доля головного тренера і під питанням. Після впевненої перемоги у кваліфікації чутки про те, що влітку 2020-го після чемпіонату Європи колишня легенда «Мілану» очолить італійський клуб, який зараз переживає далеко не найкращі часи. Спростувань з вуст Андрія Шевченка ми не почули – тож чутки поступово сприймалися вже як реальність. Втім, посування Євро на 2021 рік ламає цю систему. Здається Українська асоціація футболу контролює ситуацію. Про те, що Шевченко тренуватиме збірну влітку наступного року вже заявив голова комітету збірних УАФ Мирон Маркевич. Але це лише слова – по факту ж більше важить заява голови УАФ Андрія Павелка, який теж повний оптимізму, але зауважив: процес перемовин з тренером щодо продовження контракту (нинішня угода закінчується влітку 2020 року) триває. Дещо легше стало і після коментаря помічника Андреа Малдери, який порівняв роботу в збірній зі 100-метрівкою. Мовляв, піти зараз – це зійти з дистанції після того, як пробіг 90 метрів.

Воротарі

В збірній є Андрій Пятов у статусі першого номера (усі 8 матчів відбору), і молодий Андрій Лунін, який ідеально підходить на роль дублера. Сподіваємося, він матиме протягом року більше виходів на поле – і набере оптимальний ігровий тонус. Хто буде третім, за великим рахунком не так важливо. Вистрілити за цей час може кожен воротар.

0-44

Проблема лише в тому, що Пятову на Євро-2021 буде вже 37, а він поступово втрачає свої найкращі якості. Передбачалося, що влітку після виступу на чемпіонаті Європи він зав’яже з національною командою, але тепер це питання вже не стоїть.

Захист

Основна четвірка Андрія Шевченка у кваліфікації – Олександр Караваєв, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Віталій Миколенко. Середній вік зараз – 25 років. Критичним перенесення Євро на наступний рік для них з точки зору фізичних кондицій не стало. Тим більше, що Матвієнко і Миколенко цього літа матимуть шанс спробувати свої сили в європейських клубах (якщо власники «Шахтаря» та «Динамо» вкотре не увімкнуть режим жадібності) – а це завжди на користь. Є питання щодо Караваєва, який все частіше проводить посередні поєдинки і виглядає тут найслабшою ланкою. Якщо продовжить так деградувати – то у Шевченка буде час на те, аби награти альтернативний варіант. З іншого боку «динамівець» має достатньо часу аби повернутися на свій рівень.

burd_44

Ветеранів немає і серед дублерів. Ігорю Пластуну буде 30, Артему Шабанову – 29, Едуарду Соболю – 26. Розквіт сил для гравців оборони. Так що тут причин для хвилювання немає. А от певний оптимізм присутній. По-перше, лише зараз відновлюється Микита Бурда, який на старті вважався гравцем основи, але отримав складну травму. Швидше за все, на Євро-2020 він би не поїхав (хіба що форсував би підготовку – а це ризиковано). Тепер же у нього буде вдосталь часу, щоб повернутися в стартовий склад, витіснивши звіди Кривцова. По-друге, лише цієї весни нарешті отримали шанс пограти за свої команди чемпіони світу серед молоді 2019 року – «гірник» Валерій Бондар і «динамівець» Денис Попов. Обидва потенційно – гравці збірної і зайвий рік на те, щоб довести це у них тепер буде.

Півзахист

А тут – більше сумнівів, ніж приводів радіти. Власне, в плюс перенесення Євро зіграло лише для Тараса Степаненка. Основний і незамінний опорник збірної зараз травмований і готовий буде грати хіба що наприкінці квітня. Місяць для того аби набрати форму – дуже мало. Так, капітан «Шахтаря» поїхав би на турнір, проте питання – чи показав би він там свій рівень надійності. А так – зіграє на Євро не у 30-річному віці, а у 31-річному. До того ж, у Шевченка буде більше часу аби визначитися з дублером. На весняний збір, який в підсумку довелося скасувати, були в авральному режимі запрошені Ігор Харатін і Євген Макаренко. Тепер же вибір можна буде зробити не в паніці, а максимально виважено.

mal_44

А от далі – халепа. Два основні виконавці центру поля – головні зірки збірної Руслан Малиновський і Олександр Зінченко поточний сезон і так провели не надто успішно з точки зору ігрової практики. А тепер все йде до того, що влітку їм доведеться змінити команди – «Аталанту» і «Манчестер Сіті» відповідно. Як вони впишуться в нові колективи, особливо зважаючи на те, що календар наступного сезону через корона вірус та карантин досі навіть приблизно невідомий, – не спрогнозувати.

Не молодшають і програють конкуренцію і наші вінгери. Андрію Ярмоленку світить вихід з АПЛ. Йому, як і Євгену Коноплянці, який все менше вражає швидкістю і фінтами і ризикує залишити «Шахтар», буде 31 рік. Марлос ще на рік старший – і навіть зараз грає набагато повільніше, ніж ще рік тому. Проблеми з м’язами за рік нікуди не дінуться, а лише поглибляться. З іншого боку – зайвий рік матиме Олександр Зубков, якого влітку з «Ференцвароша» хоче переманити італійська «Сампдорія».

Атака

Тут наші найбільші вигоди від перенесення Євро-2020. Головний бомбардир збірної у кваліфікації Роман Яремчук в тій самій ситуації, що й Бурда зі Степаненко. Він не грав з грудня минулого року і не зрозуміло в якій формі перебуває. Тепер же можна не спішити і відновлювати кондиції поступово – під пильним поглядом лікарів.

bes_44

Артем Беседін отримав допінгову річну дискваліфікацію – а тепер відбуде її якраз вчасно, аби набрати необхідну форму для підсилення складу збірної на Євро-2021.

З потенційних втрат – хіба що Жуніор Мораес. Він останнім часом не вражає результативністю, а до наступного літа відсвяткує 34-й день народження. Чи вдасться в такому віці конкурувати з Яремчуком, Беседіним чи навіть молодшим на два роки Артемом Кравцем? Дуже сумнівно. Тим більше, що за рік з гаком мають усі шанси вистрілити молоді Владислав Супряга, Назарій Русин і Данило Сікан, який вже складає достойну конкуренцію натуралізованому бразильцю в «Шахтарі».

Загалом, перенесення чемпіонату Європи на наступний рік може дати шанс ще ряду молодих гравців. Ті ж Богдан Ледньов, Микола Шапаренко, Сергій Булєца, Георгій Цитаїшвілі та вже згадувані Супряга, Русин, Попов і Бондар отримали чудовий стимул для того, щоб довести свій рівень і переконати Андрія Шевченка як мінімум перевірити їх у товариських матчах.

Схожі записи