Перші футбольні трансфери 2020

collage_tr

Зимове трансферне вікно і більшості країн Європи відкриється з 1 січня 2020 року. Втім, це не заважає клубам оголошувати про нові придбання. Просто контракти вступлять в силу в новому році. А нам ніхто не заважає скласти рейтинг найдорожчих переходів грудня.

Україна поки без вікна

upll

Окремо – про український футбол. У всіх лігах вже наступила зимова пауза, проте переходи гравців з одного клубу в інший не можна буде зареєструвати аж до 1-го лютого. Це пов’язано з тим, що «вікно» лише в екстрених випадках може тривати більше місяця (плюс мінус кілька днів). Для Західної і Південної Європи, де змагання найчастіше йдуть на канікули не більше ніж на 2–3 тижні і поновлюються в першій половині січня, терміни з 1 по 31 січня – прийнятні. За таким календарем живуть Німеччина, Франція, Англія, Італія, Іспанія, Бельгія, Нідерланди, Португалія, Туреччина, Греція…

Чим далі на схід чи північ – тим суттєвіше посувається трансферне вікно. Бо дивним буде закрити всі переходи 31 січня, коли чемпіонат стартує в кінці лютого чи навіть в березні. Наприклад, Сербія починає «торгувати» в середині січня і закінчує 7 лютого; В Угорщині та Швейцарії дати перенесені ще на тиждень далі; румунським, російським та чеським клубам доведеться чекати аж кінця січня, що купити чи продати футболіста, але й оформлювати угоди вони зможуть до 20-х чисел лютого.

Українська Прем’єр-Ліга – один з найпізніших в плані трансферного періоду чемпіонатів. «Вікно» прочиниться у нас лише 30 січня і триватиме до 28 лютого (нагадаємо, друга частина сезону в УПЛ стартує 22 лютого). Пізніше на ринок виходять лише Вірменія, Болгарія та Польща.

5. Давід Ковнацкі. «Фортуна». 7,5 млн

dawid_kownacki

22-річний центрфорвард вже встиг дебютувати за збірну Польщі при тому, що на його позиції в національній команді грають супербомбардир Роберт Левандовскі та регулярно забиваючі представники Серії А – Аркадіуш Мілік та Кшиштоф Пйонтек. Вихованець познанського «Леха» залишив батьківщину два з половиною роки тому, поповнивши польську діаспору в чемпіонаті Італії, і дуже добре дебютував за «Сампдорію». В юному віці мати в активі 22 матчі і 5 забитих голів в одному з найсильніших турнірів Європи – солідна заявка на місце під сонцем.

Але італійці не дуже хотіли чекати і прийняли фактично ж першу пропозицію щодо продажу, яка приносила прибуток. «Фортуна» з Дюсельдорфу спочатку заплатила за річну оренду гравця більше третини потрачених на нього грошей (1,25 млн і 3,5 млн євро відповідно), а тепер після «тест-драйву» викупила поляка за 7,5 мільйонів, не дивлячись навіть на те, що результативність форварда в Бундеслізі дещо знизилася – 24 матчі і 4 голи. «Сампдорія» заробила більше 5 мільйонів, німці отримали перспективного футболіста, а сам Ковнацкі – шанс повторити успіх Левандовскі.

4. Такумі Мінаміно. «Ліверпуль». 8,5 млн

takumi_minamino

Те, як без зайвого шуму і запеклої боротьби з конкурентами «Ліверпуль» домовився з правим вінгером австрійського «Зальцбурга» заслуговує на повагу. А той факт, що придбати 24-річного японця вдалося за смішні за нинішніми часами гроші, заслуговує на захоплення.

Якщо відкинути перший адаптаційний сезон в Австрії, то далі Мінаміно видавав чудову статистику як в місцевій Бундеслізі, так і в єврокубках. Чемпіонат 15/16 – 10 голів і 4 передачі; чемпіонат 1617 – 11 голів і 4 передачі; сезон 17/18 – 7+7 в Бундеслізі та 2+1 в Лізі Європи; 18/19 – 6+6 в Австрії і 4+2 в Лізі Європи. Поточний сезон ледве дістався до екватору, а японець вже має 5+6 в чемпіонаті Австрії і 2+3 в Лізі чемпіонів (в тому числі – 1+1 у ворота «Ліверпуля»). Тепер Мінаміно буде конкурувати з Салахом, а переведення єгиптянина в центр поля дозволить Клоппу створити вбивчий «безєвропейський» квартет в атаці: Мане – Фірміно – Салах – Мінаміно.

3. Майкл Гектор. «Фулгем». 8.9 млн

michael_hector

«Челсі» придбало 23-річного вихованця «Редінга» в 2015 році. Нині йому 27, але за «пенсіонерів» центральний захисник не провів жодного офіційного матчу. Натомість його віддавали в оренди в той самий «Редінг», німецький «Айнтрахт», «Галл Сіті» і «Шеффілд Венсдей». Усюди він був основним, але навіть коли «синім» заборонили підписувати нових гравців і клуб в авральному порядку став висмикувати з оренд усіх, кого тільки можна, Гектор не отримав шансу.

Тож не дивно, що тепер гравець збірної Ямайки залишає «Челсі» на постійній основі, але з Лондона нарешті нікуди не поїде, адже 8,9 мільйонів євро за гравця заплатив «Фулгем», який відчайдушно бореться в Чемпіоншипі за місце в ТОП-6, аби претендувати на путівку в АПЛ.

2. Страхінья Павловіч. «Монако». 10 млн

strahinja_pavlovic

Серби традиційно кожні півроку продають європейським грандам лідерів з місцевого чемпіонату. Нині черга «Партизана», який за круглу суму розстається з 18-річним центральним захисником. При цьому, на щастя для нинішнього клубу, ще півроку найдорожчий їхній гравець проведе вдома на правах оренди, а вже влітку 2020-го остаточно перевдягнеться в футболку «Монако».

Французи отримують гравця з чудовою антропометрією (194 см), ігровим тонусом (лише 2 пропущених матчі в поточному чемпіонаті з 20 турів, всі – в основі) і хорошим міжнародним досвідом (12 матчів в Лізі Європи 2019-20, усі – від першої до останньої хвилини на полі). Влітку ним цікавився «Ювентус», а про перехід в «Лаціо» за 5,5 мільйонів євро навіть завчасно встигли повідомили ЗМІ. Втім, італійців підвела жадібність – «Партизан» хотів більше пропонованих римлянами 5,5 мільйонів євро і тепер дочекався.

1. Єзекіль Паласіос. «Баєр». 21,5 млн

exequiel_palacios

Лідер нинішньої «дотрансферної» зими – аргентинський півзахисник, який поки виступає на батьківщині за «Рівер Плейт». 21-річний центрхав дебютував в вищій лізі в 17 років, а минулого року дебютував за національну збірну Аргентини і виграв з клубом Кубок Лібертадорес.

Лише за останні півроку на агентів футболіста виходили представники мадридського «Реала» та міланського «Інтера». Також ЗМІ писали про бажання Девіда Бекгема переманити гравця до MLS в «Інтер Маямі», власником якого є легендарний англієць. Були й менш «жирні» пропозиції від «Вольфсбурга» та «Роми», а в 2018-му – від «Мілана». Але Паласіос вирішив набратися трохи більше досвіду в рідній команді. За півроку допоміг «Ріверу» вдруге поспіль дійти до фіналу Кубка Лібертадорес (там програли на останніх секундах) і вирішив, що готовий на переїзд до Європи.

Навіть дивно, що футболіст вибрав не «Реал» чи «Інтер», а німецького «підграндка» з Леверкузена. Експерти відзначають універсалізм Паласіоса. Він непоступливий в єдиноборствах і при цьому чудово починає атаки як просуванням м’яча вперед, так і чудовими передачами на партнерів по атаці – значно молодша і дещо поліпшена копія Луки Модріча.

Схожі записи