Збірна України на Олімпійських іграх 2022. Хто поїде у Пекін

2256_ol_games_22_ukr

Усього до Китаю вирушить 45 українських атлетів. Це більше, ніж у 2018 у Пйончхані (33 атлети), але не рекорд за весь час виступів збірної України на цих змаганнях. Найбільше учасників під українським прапором було в 2002 році – 68. Це пояснюється виступами чоловічої хокейної команди.

Українці змагатимуться у 12 видах спорту. Це майже усі представлені на Олімпіаді, крім хокею, ковзанярського спорту та керлінгу. І це вже рекорд: чотири попередні зимові Олімпіади було лише по 9 видів. А найбільше – 11 – у тому таким 2002-му.

Кількість медалей прогнозувати складно, але навіть 1-2 вже будуть великим успіхом для збірної України. На 7 зимових Олімпійських іграх з 1994 по 2018 роки українці вибороли 8 медалей – 3 золоті, 1 срібну і 4 бронзові. При цьому двічі (у 2002 та 2010 роках) поверталися без нагород, а більше двох на одній Олімпіаді жодного разу не виборювали.

Біатлон – 10 спортсменів

3508_biathlon_2022_ukraine

Чоловіки: Дмитро Підручний (Тернопіль), Артем Прима (Чернігів), Антон Дудченко (Суми), Богдан Цимбал (Суми), Артем Тищенко (Чернігів).

Жінки: Юлія Джима (Київ), Олена Білосюк (Тернопіль), Валентина Семеренко (Суми), Дарина Блашко (Київ), Ірина Петренко (Чернігів).

Є у команді і двоє запасних – Анастасія Меркушина та Тарас Лесюк.

Усього передбачено 11 гонок: по 5 у жінок та чоловіків (спринт, гонка переслідування, індивідуальні гонки на 15 і 20 км, гонка з масового старту, класична естафета) і спільна змішана естафета. Конкретний список учасників на кожну гонку будуть визначати тренери напередодні старту.

Бобслей – 1 спортсменка

5971_gunko_2022

У цьому виді будуть розігрувати 4 комплекти нагород – серед чоловічих двійок, чоловічих четвірок, жіночок двійок і вперше в історії Олімпіад – одиночних змагань серед жінок. Ця дисципліна зветься монобоб. І саме у ній буде виступати єдина представниця України у бобслеї на ОІ-2022 – Лідія Гунько (Київ).

Гірськолижний спорт – 2 спортсмени

4802_kovbasnyuk_2022

Схема схожа на біатлонну – 11 комплектів нагород з рівним розподілом (по 5) для жінок та чоловіків і один командний залік, за підсумками якого буде визначена збірна-переможниця.

У індивідуальних дисциплінах без сюрпризів – класичні слалом, швидкісний спуск, супергігант, гігантський слалом та комбінація.

Чоловіки: Іван Ковбаснюк (Ужгород). Очікуються виступи у всіх 5 індивідуальних змаганнях.

Жінки: Анастасія Шепіленко (Ужгород). Запланована участь у слаломі, супергіганті та гігантському слаломі.

Керлінг – 0 спортсменів

Ані чоловіча, ані жіноча збірні України з керлінгу не беруть участі у цих Олімпійських іграх.

Ковзанярський спорт – 0 спортсменів

Жоден спортсмен чи спортсменка з України не завоювали ліцензій для участі у змаганнях ковзанярів на зимовій Олімпіаді у Пекіні.

Лижне двоборство – 1 спортсмен

5325_mazurchuk_2022

Жінки на Олімпіадах у цьому виді спорту не змагаються. А ось чоловіки розіграють три комплекти нагород. Спочатку учасники стрибатимуть з великого трампліну і бігтимуть 10-кілометрову дистанцію. Потім – зі звичайного трампліну і бігтимуть на ті самі 10 км. А наприкінці – у командній першості (4 учасники стрибають і біжать по 5 км).

У обох індивідуальних дисциплінах виступати єдиний представник України в цьому виді спорту – Дмитро Мазурчук (Тернопіль). Про всякий випадок передбачений і резервіст – Віктор Пасічник.

Лижні перегони – 7 спортсменів

2166_krasovskiy-980x961

Чоловіки: Олексій Красовський (Суми), Руслан Перехода (Харків)

Жінки: Марина Анцибор (Суми), Вікторія Олех (Суми), Юлія Кроль (Суми), Валентина Камінська (Вінниця), Дарина Рубльова (Суми)

Хто саме з цих спортсменів буде брати у конкретних гонках, сказати важко. Все будуть вирішувати тренери безпосередньо перед стартами. Усього передбачено 12 гонок – 6 жіночих і шість чоловічих. Це скіатлон (половина дистанції вільним стилем, інша половина – класичним), індивідуальні спринти, командні спринти, естафети, гонки класичним стилем (10 і 15 км) та вільним стилем (30 і 50 км).

Санний спорт – 6 спортсменів

6141_steckiv_2022

Тут також організатори віддають пріоритет чоловікам. У програмі Олімпіади – заїзди чоловіків-одиночок, чоловіків-двійок та жінок-одиночок. Плюс командний залік (жінка, чоловік і чоловіча двійка). У всіх видах програми запланована участь українців. Навіть у командному форматі.

Чоловіки-одиночки: Антон Дукач (Львів), Андрій Мандзій (Тернопіль).

Двійки: Ігор Стахів та Андрій Лисецький (Львів).

Жінки: Олена Стецьків (Львів), Юліана Туницька (Тернопіль). Підмінити когось із них може запасна Олена Смага.

Скелетон – 1 спортсмен

3083_heraskevych

Тут усе просто: по одному індивідуальному заїзду серед чоловіків та жінок. Жодних двійок, четвірок чи естафет і командних заліків. Єдиний учасник від України – Владислав Гераскевич (Київ).

Сноубординг – 1 спортсменка

7805_dancha_2022

Це дуже медалемісткий вид спорту, в якому на Олімпіаді розіграють 11 комплектів медалей у різних дисциплінах для чоловіків та жінок – слоупстайл, хафпайп, сноубордкрос, бігейр, паралельний гігантський слалом. Плюс одна медаль для змішаних пар у сноубордкросі.

Але Україна у боротьбі за 10 з 11 комплектів нагород участі не братиме. Єдина наша учасниця – Аннамарі Данча (Ужгород). Вона виступить лише у паралельному гігантському слаломі.

Стрибки з трампліна – 3 спортсмени

4709_kalinichenko

На відміну від лижного двборства, до «чистих» стрибків з трампліна жінок на Олімпіаді допустили. Щоправда, від України будуть виступати лише чоловіки. Вони змагатимуться у обох індивідуальних дисциплінах – стрибках зі звичайного (К-90) та великого (К-120) трамплінів.

Чоловіки: Антон Корчук (Івано-Франківськ), Євген Марусяк (Івано-Франківськ), Віталій Калініченко (Івано-Франківськ).

Ще три види змагань пройдуть без участі України – жіночі стрибки зі звичайного трампліна, чоловічі командні змагання на великому трампліні, та змішаний жіночо-чоловічий старт на звичайному трампліні.

Фігурне катання – 6 спортсменів

8375_shabotova

Тут все чітко – у кожному з видів змагань Україна буде представлена одноразово. Один учасник у чоловічому одиночному катанні, одна учасниця у жіночому одиночному катанні, одна пара у танцях на льоду і один дует у парному катанні.

Щоправда, остання пара не здобула ліцензію для самостійної участі на Олімпіаді, тож обмежиться виступом лише для командного заліку. Це – п’ятий медальний вид у фігурному катанні на Олімпіаді.

Чоловіки: Іван Шмуратко (Київ).

Жінки: Анастасія Шаботова (Київ).

Танці на льоду: Олександра Назарова та Максим Нікітін (Харків).

Пари: Софія Голіченко та Артем Даренський (Дніпро) – лише у командному заліку.

Фристайл – 5 спортсменів

9973_novosad_2022

Історія схожа на ту, що склалася у сноубордингу (розігрується багато медалей), але все ж із ширшим представництвом України. Утім, всі наші спортсмени змагатимуться лише в одній із семи дисциплін – акробатиці.

Чоловіки: Олександр Абраменко (Миколаїв), Дмитро Котовський (Рівне), Олександр Окіпнюк (Ужгород).

Жінки: Анастасія Новосад (Рівне), Ольга Полюк (Хмельницький).

Змагання у інших дисциплінах – могул, бігейр, слоупстайл, скік рос та хафпайп – пройдуть без представників України. Натомість наші збірники будуть змагатися додатково ще і у командному заліку з акробатики. На випадок форс-мажору передбачені резервісти – Микола Пуздерко та Ангеліна Брикіна

Хокей – 0 спортсменів

І чоловіча, і жіноча збірні України – надто низько у рейтингу, аби претендувати на участь у Олімпіаді. Чоловіки поки що аж на 27-му місці (на Іграх зіграють 11 найсильніших збірних і господарі – Китай). Жінки – на 38-му (участь у ОІ бере 9 найсильніших команд і Китай).

Шорт-трек – 2 спортсмени

7070_dubrova

У класичних ковзанах українців не буде, а ось у значно молодшому виді спорту, де спортсмени також бігають наввипередки (але за специфічними правилами і на ковзанці малого радіусу) – аж двоє.

Чоловіки: Олег Гандей (Київ) – 500 метрів.

Жінки: Уляна Дуброва (Харків) – 1500 метрів.

На жаль, вони виступатимуть лише по одному разу. Решта дисциплін (1000, 1500 і 5000 метрів для чоловіків та 500, 1000 і 3000 метрів для жінок) пройдуть без українців. Як і змішана естафета.

Пропонуємо оглянути повний розклад змагань, у яких заявлені українські олімпійці.

Схожі записи