Передостанній крок до Євро-2020

ukr_-_serbia

Кваліфікація до чемпіонату Європи з футболу вийшла на фінішну пряму. Напередодні визначилася перша збірна, яка отримала путівку до фінального етапу Євро. Це зробила Бельгія, яка прогнозовано розгромила збірну Сан-Марино. Нижче 2-го місця в своїй групі бельгійці вже не опустяться, тож можуть вже бронювати готелі на червень 2020-го року.

Українська група

ukr_-_serbia11

В групі B, де виступає збірна України, розподіл перепусток на чемпіонат Європи далеко не завершений. Теоретично шанси досі має навіть збірна Литви, у якої лише 1 набране очко в п’яти матчах. Так, для цього литовцям потрібен фантастичний фініш: далі тільки перемагати і розраховувати на нічиї конкурентів між собою, але математика поки що дає таку можливість сьогоднішнім суперникам України.

Втім, якщо бути реалістами, то боротьба за вихід на Євро-2020 розгорнеться між трьома учасниками – Україною, Португалією та Сербією. Тож варто зосередитися на найбільш ймовірному графіку, за якого фаворити свої матчі проти аутсайдерів легко виграють. Тоді все буде залежати від результатів двох очних поєдинків.

Календар ігор, що лишилися в групі «B»
euro_2020_-_shutterstock

11 жовтня. Португалія – Люксембург

11 жовтня. Україна – Литва

14 жовтня. Литва – Сербія

14 жовтня. Україна – Португалія

14 листопада. Португалія – Литва

14 листопада. Сербія – Люксембург

17 листопада. Люксембург – Португалія

17 листопада. Сербія – Україна

Основні розклади

bb

Якщо ця умова (перемоги Сербії, Португалії та України над Литвою та Люксембургом) взяти за аксіому, то ситуація без урахування двох матчів виглядає наступним чином:

Португалія – 17 очок

Україна – 16 очок

Сербія – 13 очок

При цьому не враховані результати двох ігор: Україна – Португалія (14 жовтня) та Сербія – Україна (17 листопада).

І тут все просто. Якщо команда Андрія Шевченка набере бодай 1 очко в цих двох протистояннях (незалежно в якому з них), то вона кваліфікується на чемпіонат Європи. Неважливо – з 1-го чи 2-го місця.

Більше того, навіть дві поразки залишають збірній Україні хороші шанси. В цьому випадку «синьо-жовтих» наздоженуть серби і доля другого місця буде вирішуватися за додатковими показниками. Перший з яких – різниця забитих та пропущених м’ячів в очному двобої. Нагадаємо, у Львові українці розгромили Сербію з рахунком 5:0. Тож у Белграді 17-го листопада нас влаштує навіть поразка в 4 м’ячі (або 1:6 чи 2:7 тощо).

Зосередитися на Литві

З огляду на це, перемога над Литвою у сьогоднішньому матчі на 99 % означає загальний успіх для збірної України. Тому зверхнього ставлення до суперника, який програв навіть Люксембургу, не повинно бути. Склад нашої збірної близький до оптимального, тож і з цього боку проблем виникнути не повинно.

Місце у воротах займе Андрій Пятов. Схоже, молодий Андрій Лунін свій шанс отримає хіба що в останньому матчі проти Сербії, якщо де-юре путівку на Євро-2020 наша команда здобуде вже в матчі проти Португалії.

matvienkoo

Найслабша на сьогодні ланка збірної України – оборона. Особливо – центр захисту. Відмова від послуг Ракицького та Ордеця, яким закортіло розважати публіку країни-окупанта, і травма Микити Бурди практично не лишили Андрію Шевченку вибору. Грати будуть футболісти «Шахтаря» Микола Матвієнко та Сергій Кривцов. Вони і з Пятовим зіграні якнайкраще, і в 4 з 5 попередніх матчах відобру діяли надійно. Коли на полі в старті виходила ця пара, Україна не пропустила жодного голу – в тому числі від Португалії і Сербії. А от єдиний виняток (гра в Люксембурзі, коли в центрі діяли Матвієнко і Бурда) призвів до єдиного у відборі пропущеного голу. Дублери – Ігор Пластун з «Генку» та «динамівець» Артем Шабанов. У них у вересні були хороші цифри виграних єдиноборств і перехоплень в матчах за клуби.

kono_-_kara

На лівому фланзі оборони альтернативи Віталію Миколенку з «Динамо» немає. Він провів усі 5 матчів кваліфікації. Втім, його дублер, Едуард Соболь з «Брюгге» отримує високі оцінки в Лізі чемпіонів. Зокрема, в грі проти «Реалу» став другим за корисністю у своїй команді. Праворуч Андрій Шевченко пробував Олександра Караваєва (але той після переходу в «Динамо» дещо втратив у гостроті), Сергія Болбата (це не його рідна позиція) і Богдана Бутка (програє в «Шахтарі» конкуренцію навіть Болбату і бразильцю Додо). Перших двоє нині в заявці на матч.

zzinchenko

Центр поля у збірної майже незмінний: чистий руйнівник Тарас Степаненко з «Шахтаря» і два більш креативні футболісти – Руслан Малиновський з «Аталанти» і Олександр Зінченко з «Манчестер Сіті». Єдиний виняток був у грі проти Люксембургу, коли Степаненку дали відпочинок, випустивши більш атакувальний склад – з Романом Безусом («Генк»). Експеримент вийшов не надто вдалим – перемога України була дуже непростою. Нині нема в складі ані Безуса, ані Євгена Шахова з «Лечче». Альтернатива вищевказаній трійці – Сергій Сиордчук та Віталій Буяльський з «Динамо» і Віктор Коваленко з «Шахтаря». Перший – на випадок, якщо потрібно буде більше захищатися, другий і третій – для фінальної навали на ворота суперника.

andriy_yarmolenko_ukraine_

Найбільший вибір у тренера збірної на флангах атаки. Праворуч можуть зіграти Марлос («Шахтар»), Віктор Циганков («Динамо») і Андрій Ярмоленко («Вест Гем»). Ліворуч – Євген Коноплянка («Шахтар») і той таки Марлос (або навіть Зінченко). Всі вони в чудовій формі: Циганков, схоже, набрав оптимальні кондиції, Коноплянка акліматизувався в «Шахтарі» і переживає другу молодість, Ярмоленко нарешті забув про травми і став фактично лідером свого клубу, а Марлос майже ніколи не опускається нижче свого рівня.

yaremchh

Попереду – два різнопланові футболісти на вибір. Потужніший Роман Яремчук з «Генка» і більш технічний бразилоукраїнець Жуніор Мораес.з «Шахтаря». В 4 з 5 попередніх матчів в стартовому складі виходив Яремчук. Навряд чи ситуація зміниться цього разу.

Прогнозований склад збірної України: Пятов – Караваєв, Кривцов, Матвієнко, Миколенко – Степаненко – Малиновський, Зінченко – Ярмоленко, Яремчук, Коноплянка. За необхідності додати гостроти в атаці в другому таймі на полі зможуть з’явитися Циганков і обидва натуралізовані бразильці збірної.

Песимістичний варіант

1559977144-4972

Якщо ж раптом з якихось форс-мажорних причин збірна України в підсумку фінішує на 3-му місці в групі, то у команди ще буде шанс пробитися до фінальної частини Євро-2020 через плей-офф Ліги Націй. За одну путівку зможуть боротися в такому випадку команди України, Швеції, Боснії та Данії. Але кожна з цих команд ще претендує на пряме потрапляння на Євро. Якщо так станеться, то їх можуть замінити наступні за рейтингом Ліги Націй збірні. Це Австрія, Вельс, Чехія, Словаччина і так далі. Про остаточний список учасників можна буде говорити лише в листопаді – після завершення кваліфікації на Євро.

Схожі записи