Бельгія, Польща, Україна, Італія. Відомі збірні, що пробилися на Євро-2020

ukr-2020_main

На чемпіонаті Європи-2020 виступить 24 збірні. Це рекорд для турнірів. За два тури до фінішу вже відомі 5 збірних, які влітку 2020-го року будуть боротися за трофей. Серед них – і збірна України, яка достроково виборола не просто путівку, а перше місце у підгрупі, де разом з нами грали діючі чемпіони Європи – португальці.

Бельгія перша

belg-2020

Першою, ще минулого тижня за три (!) тури до фінішу путівку на Євро оформили бельгійці. Це сталося після того, яка «червоні дияволи» розгромили вдома збірну Сан-Марино з рахунком 9:0. Власне, рахунок там не мав значення – важливими бути саме три очки. Після них Бельгія стала недосяжна для третьої команди в групі. За кілька днів збірна обіграла й Казахстан (2:0) і досі є однією з двох команд зі 100-відсотковим показником у кваліфікації – 8 перемог у 8 матчах. Раніше були переможені Кіпр (2:0), Росія (3:1) та двічі Шотландія (4:0 та 5:0), все той же Казахстан (3:0) та Сан-Марино (4:0). В листопаді будуть ще ігри-відповіді проти Кіпру та РФ, але для жодної з команд турнірного значення вони не матимуть.

Лідери збірної Бельгії – воротар «Реалу» Тібо Куртуа, пара центральних захисників «Тоттенгема» Ян Вертонген та Тобі Альдервейрльд, фланговий оборонець Тома Меньє з «ПСЖ», півзахисники Алекс Вітцель з дортмундської «Борусії», Кевін де Брюйне з «Манчестер Сіті» та брати Еден Азар з «Реалу» і Торган Азар з тієї ж «Боруссії». В атаці за собою веде Ромелу Лукаку з міланського «Інтера» та Дріс Мертенс з «Наполі». Навіть резервіст Міши Батшуаї з «Челсі» забив у кваліфікації 4 голи. Усього ж команда відвантажила суперниками 30 голів, а пропустила лише 1. Це найкращі показники кваліфікації.

Україна – перша несподіванка

ukr-2020

Ще одна команда, яка пропустила найменше у відборі (2 годи) – це збірна України. Синьо-жовті провалили відбір на ЧС-2018, пропустивши Хорватію та Ісландію, але не змінили тренера. Скептики не вірили в Андрія Шевченка і навіть перше місце в Лізі націй в групі проти Чехії і Словаччини не переконали. Втім, кваліфікацію на Євро наші футболісти провели на одному диханні: виїзна нічия з Португалією, дві непрості перемоги над Люксембургом (в гостях – переможний гол на останній хвилині від суперника, що забив у власні ворота), легко виграші у Литви і яскравий розгром Сербії. В домашньому матчі проти Португалії українцям вистачало би й нічиєї, але збірна перемогла Роналду і компанію (2:1), достроково оформивши перше місце.

В цьому відбірному циклі стартовий склад змінювався від матчу до матчу мінімально і виглядав так: у воротах Андрій Пятов («Шахтар»),в захисті Олександр Караваєв і Віталій Миколенко (обидва – «Динамо»), Сергій Кривцов та Микола Матвієнко (обидва – «Шахтар»); в півзахисті Тарас Степаненко («Шахтар»), Руслан Малиновський («Атланта»), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті»); на флангах атаки Андрій Ярмоленко («Вест Гем») та Марлос («Шахтар»); попереду – Роман Яремчук («Гент»). Коли лікувався Ярмоленко його безболісно підміняв «динамівець» Віктор Циганков, а до отримання Марлосом українського паспорта на фланзі грав Євген Коноплянка з «Шальке». Ось, власне, й усі зміни.

Польща

poland-2020

В жовтневому спареному турі чудово виступили і наші західні сусіди. Польща виконала програму-мінімум в матчах проти найслабших команд своєї групи – Латвії (3:0) та Македонії (2:0). До того поляки набрали 4 очки у двобої проти Австрії, розгромили вдома Ізраїль (4:0) і оступилися лише раз – програли у Словенії. Втім, рівний склад групи сприяв тому, що конкуренти втрачали очки в очних матчах регулярно, тож біло-червоні орли навіть з поразкою в пасиві змогли достроково отримати путівку на Євро-2020. Від третього місця – 8 очок відриву. За два тури, що лишилося таку фору не відіграти навіть математично.

Значна частина гравців польської збірної виступає в Італії. Це й воротар Войцех Щенсни («Ювентус»), оборонці Бартош Берешинскі («Сампдорія»), Тьягу Чонек та Аркадіуш Река (обидва – «СПАЛ»), хавбеки Пйотр Зелінски («Наполі») та Кароль Лінетті («Сампдорія») і форварди Аркадіуш Мілік («Наполі») та Кшиштоф Пйонтек («Мілан»). Додайте сюди Каміла Гліка з «Монако» та Яна Беднарека з «Саутгемптона», Мартіна Камінски з «Штутгарта» – і вийде потужний колектив. Головна зірка команди – супербомбардир Роберт Левандовскі з «Баварії». У відборі він забив вже 5 голів і фантастично проводить поточний сезон за клуб – 11 голів в 7 матчах Бундесліги і 3 точні удари в двох поєдинках Ліги чемпіонів.

Італія

ital-2020

Скуадра Адзурра переживає непрості часи зміни поколінь, але очки набирає з німецькою точністю: 7 перемог в 7 поєдинках. Ключовою стала перемога над Греціє (2:0). Вона стала пропуском до фінальної частини Євро-2020 разом з втратами очок Фінляндією і Вірменією. Так-так, група у італійців доволі проста – і навіть такі далеко не фаворити стали головними переслідувачами команди Роберто Манчіні. Все через спад Боснії та тієї ж Греції. Втім жодна з перемог (хіба що крім над Ліхтенштейном) не далася Італії просто. Боснію обіграли вдома мінімально завдяки голу на 86-й хвилині, вірменам і фінам переможні голи на виїзді були забиті в останні 12 хвилин. Але цього в підсумку вистачило аби стати другою (після Бельгії) учасницею чемпіонату Європи.

Нині в збірній Італії справжній мікс з талановитої молоді (Ніколо Барелла – 22, Мойзе Кін – 19, Стефано Сенсі – 23, Лоренцо Пеллегріні – 23, Ніколо Дзаньоло – 20, Джанлуїджі Доннарума – 20, Сандро Тоналі – 19, Федеріко К’єза – 21, ), бійців-ветеранів (Фабіо Квальярелла, Леонардо Паволетті, Леонардо Бонуччі), приправлений натуралізованими бразильцями (Жоржиньо, Емерсон), німцями (Гріфо) чи арабами (Ель-Шаараві). На місці і ядро збірної – Марко Вератті з «ПСЖ», Лоренцо Інсіньє з «Наполі», Андреа Белотті з «Торіно», Чіро Іммобіле з «Лаціо» та Федеріко Бернадескі з «Ювентуса».

РФ

П’ятий на сьогодні учасник Євро-2020 – збірна РФ. Команда програла лише Бельгії (1:3), здолавши усіх інших головних суперників – двічі Шотландію (2:1 та 4:0) і Кіпр (1:0 і 5:0). З другого місця збірну тепер ніхто не посуне.

Хто приєднається

ireland-2020

Сьогодні, 15 жовтня, відбудуться останні матчі жовтневого туру кваліфікації. В групі D Швейцарія прийматиме Ірландію. Якщо гості зможуть перемогти, то наберуть 15 очок (у швейцарців лишиться 8) і гарантують собі місце у фінальній частині чемпіонату Європи. Те ж саме можуть зробити іспанці у випадку гостьової перемоги над Швецією.

Лише ці дві команди прямо зараз мають шанс вирішити усі свої питання. Іншим, в тому числі й збірним, яким лишилася проста формальність (наприклад Франції треба обіграти Молдову, Туреччині – Андорру, Австрії – Латвію, Нідерландам – Естонію, Німеччині – Білорусь, Португалії – Люксембург і Литву), доведеться чекати листопада.

Схожі записи