Прем’єра фільму Логан – рецензія фільму

logan_premiera

3 березня поточного року відбулась прем’єра фільму «Логан» – третьої частини про Росомаху, котра має стати останньою частиною в історії героя.

Перше, що варто сказати, це те, що фільм не розважальний. Не в розумінні, що він не цікавий, а в плані оцього всепоглинаючого екшену, всюдисущих спец ефектів, постійних сцен на фоні хромакею. Ні, Логан – місце хороших, якісних спец ефектів, але вони не рятують фільм, тому що нічого рятувати не потрібно! Хороші спец ефекти – швидше солодка вишенька на верхівці і без того солодкого торту.

Режисером фільму Логан став Джеймс Менголд, автор таких чудових фільмів Поїзд На Юму та Переходячи Межу, одного із найкращих вестернів 20-го століття із Расселом Кроу та Крістофером Бейлом і чудовго художньо-біографічного фільму про Джоні Кеша. І все було б зрозуміло, але Менголд в минулому зняв і попередню частину про Росомаху, котра була не надто успішною як по зборах, так і по відгуках, а також, на мою думку, доволі провального Лицаря Дня. Насправді єдине чого я боявся, це те, що фільм вийде гіршим, ніж його трейлери, що викликали мурашки кожного повторного перегляду. Боявся, як виявилось, дарма.

Джеймс Менголд зміг створити чудовий супергеройський фільм без супергероя

Фільм – дуже емоційний. Розповідь рівна, цікава, спец ефектами не заліплюють дірки в сюжеті, навпаки, вони лише підкреслюють драйвові моменти. Я не буду перебільшувати, фільм має кілька мінусів, до прикладу, в логіці декількох подій, але це притирки.

Якщо ви теж боялись того ж, чого й я, то я вас заспокою, фільм має як мінімум три моменти, в котрих до горла підходить ком. Думаю, більш емоційні люди заплачуть, менш емоційні – зможуть стримати сльози (не занадто, всього в міру), але ніхто не залишиться байдужим.

Актори

hugh_jackman_logan_1

Хью Джекман – викладається на повну. Виглядає втомленим життям, хворим, слабким, тим, хто в кожен удар вкладає останні сили. Логан – мораліст. Не зважаючи на жорстку натуру і жорстокість, він той ше добряк, що керується інтуїтивним розумінням добра і зла. Символ того, що кожен може стати кращим. Протягом всього фільму, наче старіючий ковбой із «Непрощеного», ти проникаєшся його стражданням, навіть якщо він не скаже ні слова. Із самого початку нам показують його справжнє ім’я – Джеймс Хоулетт.

logan-patrickstewart-logan

Патрік Стюарт – зовсім не той, за кого себе видавав у трейлерах. Він не надто додає гумору стрічці, навпаки, додає драматизму та проблематизму, а зважаючи, що цього вже нам накидав і сам Логан, тандем вийшов дуже яскравим, хоча й не зовсім веселим. Вимучений, скошений хворобою Чарльз Ксав’єр – намагається чинити добро, але залишилось йому ще менше, ніж Логану. Його фраза «в тебе ще є час» передбачала також, що в нього цього часу вже немає…

Наступні двоє акторів приємно здивували

logan-caliban-1

Стівен Мерчант – актор знайомий мені за серіалами «Офіс», «Життя таке коротке» а також такими комедіями як «Муві 43» (в котрому, до речі, він теж співпрацював із Хью Джекманом), видав глибоку роль, котра дуже виділяється на початку фільму. І, хоча до кінця фільму його роль нівелюється, в першій третині фільму він виділяється не гірше за попередню пару. Дуже харизматично, куди кращий Калібан, ніж в Людях Х Апокаліпсис.

279893

Дафна Кін – акторка, що виконала роль Х-23, або ж Лору, теж приємно здивувала. Дівчинці всього 12 років. Першу половину фільму я думав про те, що грати там особливо нічого, але ближче до кінця Дафна показувала все більше й більше, таку акторську гру в таких молодих акторів бачити доводиться не часто.

Результат, наслідки, відгуки

Логан – не кінець франшизи про Людей Х. Але це кінець історії про Росомаху. Хью відмовився від ролі в майбутньому. В основному це пов’язано із тим, що він не бачить подальших перспектив, але є зв’язок і з його раком шкіри.

Фільм Логан виявився справді дорослим фільмом. На відміну від Дедпула, у котрого теж мав рейтинг 18+, Логан в першу чергу зачіпає не надмірною жорстокістю, а доволі серйозною проблематикою, майстерним поданням певних концептуальних ідей. Наявність емоційно важких сцен і роблять фільм достатньо дорослим, адже більш молода аудиторія їх просто не сприйме, тоді як примітивні жарти розуміють всі. Сподіваюсь, глядачі зможуть це оцінити, в будь якому випадку, поки що “Логан” отримує більш ніж позитивні відгуки.

На виході ми отримали чудовий, абсолютно відмінний від всіх інших, у своєму жанрі, фільм. Я прийшов на прем’єру і сидів у більш ніж на половину порожньому залі. Дуже сподіваюсь, це лише наслідок четвергової прем’єри та того, що це був ранній ранок. І тим не менш, дуже шкода. Сподіваюсь фільм зможе відбитись у загальних зборах, адже це, можливо, найкращий кіно-комікс десятиліття.