Азар, Грізман, де Йонг. Головні трансфери липня

pjimage-43

До старту сезону в ТОП-5 найсильніших футбольних ліг – по 2–3 тижні, а до закриття трансферного вікна – місяць. Клуби в шаленому темпі комплектують склади аби бути максимально готовими до нових перемог.

На початку другого місяця літа (а в кількох випадках і раніше – просто документи вступили в силу з 1 липня) лідери європейського футболу провернули кілька потужних угод. Як наслідок – відразу три трансфери були оцінені в суму вище 50 мільйонів євро. І у всіх випадках фігурував мадридський «Атлетіко» – головна машина цього літа з перекачування футбольних грошей. Нагадаємо:

Жоао Феліш з «Бенфіки» до «Атлетіко» за 126 мільйонів

Люка Ернандес з «Атлетіко» до «Баварії» за 80 мільйонів

Родрі з «Атлетіко» до «Манчестер Сіті» за 70 мільйонів

За підсумками місяця Феліш так і лишився найдорожчим придбанням цього літа, а Ернадеса та Родрі обігнали 3–4 гравці. Разом – виходить 10 переходів від 50 мільйонів та вище.

Аарон Ван-Біссака (55 млн). Крістал Пелес → МЮ

aaron-wan-bissaka3

«Манчестер Юнайтед» як найдорожчий та найтитулованіший футбольний клуб Англійської Прем’єр-ліги, вочевидь дуже переймається тим, що за останні чотири роки тричі провалював чемпіонат (двічі – 6-е місце в один раз – 5-е) і виборов лише один комплект нагород (срібло в 2018 році). Тому власники хаотично намагаються через гроші повернути собі втрачений статус лідера. Не так давно з «Арсеналу» на шалену зарплату – найвищу в Англії – запросили Алексіса Санчеса, який досі навіть на чверть не компенсував витрати своєю грою. Тепер – новий ризикований марнотратний крок – трансферний рекорд для англійських захисників.

Так, 21-річний Ван-Біссака видав чудовий результат в АПЛ в минулому сезоні, але лише якщо рахувати оборонні дії (відбори, виноси, перехоплення). Для скромного «Крістал Пелес» цього було більш ніж достатньо. Але в «МЮ» від крайніх захисників вимагають регулярно підключатися в атаку. З цим у Аарона набагато гірше. Тепер все залежить від того, чи вдасться Оле-Гуннару Сульшеру з безперечно талановитого але «сируватого» футболіста топ-зірку.

Лука Йовіч (60 млн). Айнтрахт → Реал

luca_jovic

Від цього трансферу виграли німці, які отримали за кращого свого бомбардира майже в 10 разів більше, ніж заплатили «Бенфіці». Два роки тому португальці здали серба в оренду в «Айнтрахт» за смішні 200 тисяч євро і надали новому клубу право викупити форварда за 7 мільйонів (купили його за 6,6 млн). В Бундеслізі Йовіч став одним з кращих наконечників атак і тепер «Бенфіка» кусає лікті в заспокоює себе тим, що отримає 30 % від трансферу.

Безперечно, виграв від цього і «Реал», який отримав молодого забивного гравця на вістря атаки за більш-менш адекватні для нинішніх часів гроші. А от вигоди самого Луки Йовіча сумнівні. По-перше, Зінедін Зідан першим номером в атаці бачить співвітчизника Каріма Бензема. По-друге, в два форварда за наявності в команді Азара «Реал» грати не буде. Залишається – статус дублера. А тут ще й серб неприємну травму отримав в товариському матчі. Строки відновлення поки невідомі.

Тангі Ндомбеле (60 млн). Ліон → Тоттенгем

ndommbelle

«Тоттенгем» – унікальна команда. Минулого літа і під час останнього зимового трансферного вікна команда нікого (!) не купила і при цьому змогла пробитися в фінал Ліги чемпіонів. На фоні витрат конкурентів (рахунок – на сотні мільйонів євро) – це був приклад неймовірного коефіцієнту корисної дії. Маурісіо Покеттіно дошліфував склад настільки, що навіть масові травми гравців основи не завадили команді в сезоні.

Але травми – то півбіди. Серйозним випробуванням став зимовий переїзд Мусси Дембеле в Китай. Бельгієць грав ключову роль в центрі поля, зв’язуючи лінії оборони з атакою і розпочинав атаки в першій фазі. Півроку тому на пряму його заміну не вистачило часу чи можливостей – функції опорника поділили між собою інші центральні хавбеки, а схема гри команди дещо видозмінилася. Тепер затикати дірку вже не буде потреби – до «Шпор» приєдналася покращена версія Дембеле та ще й зі співзвучним прізвищем. Довго партнерам до Тангі Ндомбеле звикати не доведеться :).

Френкі де Йонг (75 млн). Аякс → Барселона

frenkie-de-jong-barcelona_4714799

Головна зірка головної сенсації Ліни чемпіонів. Без де Йонга «Аяксу» навряд чи вдалося вибити з турніру «Реал» та «Ювентус». 22-річний Френкі – абсолютно кращий футболіст Європи в конструюванні атак. Краще за нього в грі вперед через пас сьогодні є 3–4 гравці (наприклад, Давід Сілва), краще за нього в просування м’яча вперед за допомогою дриблінгу – лише Еден Азар. А за сукупністю обох цих характеристик Френкі де Йонг – далеко попереду всіх конкурентів.

Чотири роки тому 18-річний футболіст перейшов в «Аякс» з «Віллема» за… 1 євро (і чотирьох гравців з Амстердаму в Тілбург на правах оренди). Тепер «Барселона» виклала за зірку 75 мільйонів, і можна сміливо казати, що це дуже дешево. В новому контракті де Йонга прописана клаусула, яка більше схожа на реальний цінник. Той, хто захоче викупити півзахисника, повинен мати на рахунку вільних 400 мільйонів євро. Питання лише в тому, чи не вплине негативно на голландця дещо інша схема гри нової команди. В «Барселоні» його хочуть бачити дещо глибше, ніж він звик грати в «Аяксі», що може дещо стримувати де Йонга в творчості та нестандартності.

Матійс де Лігт (85,5 млн). Аякс → Ювентус

matthijs-de-ligt-full-169

Чутки відправляли в «Барселону» ще одного героя сезону – 19-річного центрального захисника Матійса де Лігта. Втім, той захотів грати в «Ювентусі», а італійці підтримали це прагнення, зробивши голландця найдорожчим захисником в історії світового футболу. Втім, попередній рекорд також належав центбрек з Нідерландів – ван Дейку з «Ліверпуля».

Тепер в «Ювентусі», де була одна з найстаріших ланок в центрі оборони (Бонуччі – 32, К’єлліні – 34), назріває серйозна зміна поколінь, адже трохи раніше «Стара Синьйора» запросила перспективного турка Деміреля. Якщо все складеться добре, то пара де Лігт–Демірель може стати основною в клубі на наступні років 10–12.

Еден Азар (100 млн). Челсі → Реал

eden-hazard-real-k

Про бельгійця в складі мріяв Зінедін Зідан. А сам Еден Азар неодноразово заявляв: його футбольний кумир – Зідан. Карти склалися, і тепер вони працюватимуть разом над тим, аби створити новий «Реал». А з тією чисткою, яку влаштував в клубі тренер, від цього нікуди не подітися.

Витрати «вершкових» цього літа вже склали 303 мільйони євро і можуть вирости ще в півтора рази, якщо Зідан переконає керівництво в необхідності купівлі Поля Погба. Але в будь-якому разі лідером «Реалу» має стати Азар. Рік без Роналду, протягом королівський клуб програв і чемпіонат, і Лігу чемпіонів, довів, що без харизматичної зірки, виходить не дуже.

Антуан Грізман (120 млн). Атлетіко → Барселона

antoine-griezmann

Перехід головної зірки «Атлетіко» спровокував справжній скандал в Іспанії. Директор Ла Ліги Хав’єр Тебас навіть не виключив, що трансфер буде заблоковано. Звісно, до такого навряд чи дійде, але нерви учасники угоди один одному вже добряче попсували. Яким після такого буде психологічний стан французького форварда – велике питання. Та й 80 мільйонів на дорозі не валяються. В Мадриді дуже їх хочуть отримати.

Суть претензій «матрасників» в тому, що «Барселона», мовляв, домовилася з футболістом про перехід ще до 1 липня, коли в контракті Антуана Грізмана діяв пункт про можливість викупу за 200 мільйонів євро. Після 1 липня сума клаусули знизилася до 120 мільйонів, оскільки починався останній рік дії угоди між футболістом і клубом, після завершення кого гравець взагалі міг піти безкоштовно. Але офіційно «Барселона» вийшла на переговори вже коли ціна впала. Тож юридично ніби все чисто, якщо «Атлетіко» та його адвокати не доведуть протилежне.

***

До кінця літа ще довго, тож попереду нас чекають трансфери, які з великою долею ймовірності поб’ють поточні літні рекорди. В першу чергу мова може йти про перехід Неймара з «ПСЖ» (він хотів повертатися в «Барселону», але кого з квартету Неймар – Суарес – Грізман – Мессі саджати на лавку).

Зінедін Зідан надзвичайно хоче спекатися Гарета Бейла – і зарплатну відомість розвантажити, і гроші на Погба отримати. Трансфер в Китай зірвався, але спроби неодмінно ще будуть.

Поль Погба та Ромелу Лукаку можуть залишити «Манчестер Юнайтед», а Мауро Ікарді ризикує провести наступні два роки в запасі, якщо не перестане з усіх сил чіплятися за футболку «Інтера». Коротше кажучи, цікавих трансферних новин буде ще чимало.

Схожі записи