Українські гімнасти змагатимуться за путівки на Олімпіаду

fig-24feb19-1227-ferrari

Цього тижня стартує Кубок світу зі спортивної гімнастики. В олімпійському році, коли чемпіонати світу не проводяться, саме ці змагання стануть головною репетицією до Олімпіади.

Графіки

fig-23feb19-0963-lee

Перший з семи етапів елітного рівня World Cup series пройде з 20 по 23 лютого в Мельбурні (Австралія). Далі в режимі нон-стоп найсильніші гімнасти світу об’їздять США, Азербайджан, Катар, Німеччину, Велику Британію та Японію. Завершиться спортивне «турне» на початку квітня. За сумою виступів буде визначено переможців Кубку світу.

А вже з травня в боротьбу вступлять спортсмени, які за рівнем майстерності не дотягують до еліти. Вони визначатимуть переможців у своєрідній «другій лізі» – World Challenge Cup series. Шість етапів. Всі – компактно в Європі (Угорщина, Болгарія, Словенія, Хорватії), Західній Азії (Туреччина) та Північній Африці (Єгипет). Графік – більш спокійний: після травневого старту буде насичений відрізок у червні (чотири етапи протягом місяця) і вирішальний раунд в жовтні 2020 року.

Система змагань

kenzo-shirai-mag-rings-184632902514

Кубок світу зі спортивної гімнастики відкритий лише для лідерів. Потрапити на сім етапів можна, вдало виступивши на чемпіонаті світу попереднього року або ж вигравши попередній Кубок світу.

Перемоги розігруються лише в особистому заліку – командних змагань не передбачено. Участь в багатоборстві та в окремих дисциплінах беруть 8 найсильніших за рейтингом спортсменів і дев’ятий – представник країни, яка приймає етап. Тож випадкових людей тут бути не може.

beam-nedov-fig-wag-23feb17-0922

У Мельбурні, а також у Баку і Досі переможців визначатимуть на окремих снарядах. У чоловіків таких шість: опорний стрибок, вільні вправи, кінь, бруса, кільця, поперечина. У жінок – чотири: опорний стрибок, вільні вправи, колода та різновисокі бруса. У Мілуокі, Бірмінгемі, Штутгарті та Токіо боротися гімнасти будуть за абсолютну першість (бали за виступі на кожному снаряді складаються докупи).

Українці на World Cup

1570974329-5694

У 2019 році наші гімнасти на Кубку світу перемагали тричі. Ігор Радивілов двічі вигравав етапи в опорному стрибку (на двох інших був другим) і став переможцем турніру в загальному заліку в цій дисципліні. Олег Верняєв переміг на одному етапі на брусах.

oleg-verniaievfb

Роком раніше було чотири золоті медалі – три у Радивілова (два в опорному стрибку; одна на кільцях) і одна у Верняєва (бруса).

У дівчат також були локальні успіхи. На останньому етапі-2019 Анастасія Бачинська виграла турнір з вільних вправ, а Діана Варинська стала другою у вправах на колоді.

Де дивитися Кубок світу зі спортивної гімнастики

anastasiya_bachynska_ukr_2018

Цього разу до Мельбурна наші чоловіки не доїхали, хоча й мали бути серед учасників згідно рейтингу. А от жіноча команда представлена потужно. Ангеліна Радівілова буде змагатися в опорному стрибку, Діана Варинська – у вільних вправах, на різновисоких брусах і на колоді, а Настя Бачинська – у всіх чотирьох видах програми.

Трансляції заплановані на сайті Міжнародної федерації гімнастики. Вболівати за наших дівчат варто ще й тому, що на етапах Кубку світу розігруватимуться путівки на Олімпійські ігри 2020 року.

Схожі записи