Новий похід. З ким футбольна молодіжка України гратиме за фінал Євро

ukraine21

Попереднє покоління молодих українських футболістів відбір до чемпіонату Європи-2019 не здолало. Нова збірна буде боротися за Євро-2021.

Цього тижня молодіжна збірна України з футболу (вік гравців – до 21 року) дізналася суперників, з якими буде боротися в групі за одну-єдину путівку до фіналу чемпіонату Європи, що пройде в червні 2021 року в двох країнах – Угорщині та Словенії.

Складний відбір

Шлях на Євро – непростий. Лише переможець кожної з дев’яти групи отримає перепустку на молодіжний чемпіонат Європи. Додаємо ще дві країни-господарки і лишається лише одне вакантне місце – адже на турнірі виступить 12 збірних. Останній шанс пробитися в фінал отримують дві кращі команди з дев’яти, що посядуть другі місця у своїх підгрупах.

Отже – Україні потрібно або перемагати в групі, або набирати якомога більше очок, щоб отримати додатковий шанс в плей-офф. Звісно, перший варіант – набагато більш приємний.

Пощастило з жеребкуванням

В швейцарському місті Ньйон жереб кваліфікаційного етапу Євро-2021 був сприятливим. Українська молодіжка потрапила до групи 8 і дізнавалася суперників серед останніх. Нашими суперниками могли стали команди Нідерландів, Португалії, Німеччини і Бельгії, але Фортуна посміхнулася – гранди європейського футболу пройшли повз, залишивши команді Олександра Головка (його поки що не усунули від керівництва збірної, але чутки такі ходять) цілком прохідних конкурентів – Данію, Румунію, Фінляндію, Північну Ірландію та Мальту.

Відбірний цикл розпочнеться вже в березні 2018 року і завершиться восени 2020 року. Участь в матчах можуть брати футболісти 1998 року народження і молодші.

Українська надія

ukraine211

Ми вже зупинялися детально на гравцях, які повинні стати лідерами майбутньої команди. Коротко нагадаємо – за віком молодіжна збірна України може розраховувати на допомогу таких гравців: воротар Андрій Лунін, захисник Віталій Миколенко, Євген Чеберко, Олексій Биков, Орест Лебеденко, півзахисники Микола Шапаренко, Богдан Ледньов, Владислав Вакула, форварди Назарій Русин, Владислав Супряга та Станіслав Біленький.

Напевне, за наступні два роки в цьому списку з’явиться ще багато прізвищ талановитих гравців. Зокрема, в юнацькій збірній виблискують хавбеки Вікентій Волошин та Георгій Цитаїшвілі з київського «Динамо», а також Михайло Мудрик з «Шахтаря».

Данія

denmark21

Команда з батьківщини братів Лаудрупів та Крістіана Еріксена на молодіжному рівні особливих зірок не хапала. Лише 8 виходів до фінального етапу з 22 спроб. Максимальне досягнення – два півфінали в 1992 році та зовсім недавно – в 2015. Останню кваліфікацію данці пройшли вдало – влітку гратимуть на полях Італії. І хоча в тій команді засвітилося немало футболістів, які за віком зможуть грати ще й в новому відборі, в основному складі лише один такий футболіст.

Лідери. Якоб Бруун Ларсен (Боруссія Дортмунд). 20-річний вінгер вже є гравцем основи німецької команди, що наразі впевнено лідирує в Бундеслізі. На його рахунку в цьому сезоні вже 2 голи в чемпіонаті і 1 точний удар в Лізі чемпіонів.

Варто відзначити також лівого захисника Андреаса Поульсена та форварда Йєнса Одгаарда, які ось-ось мають дебютувати в Бундеслізі за менхенгладбахську «Боруссію» та в Серії А за «Сассуоло» відповідно.

Румунія

romania21

У наших південно-західних сусідів ситуація з кваліфікацією на молодіжне Євро ще гірша – 2 вдалих цикли. Перший – в 1998 році (3 поразки в 3 матчах – і останнє місце), а другий – зовсім недавно. Так, румуни, як і данці пробились до фіналу чемпіонату Європи-2019, обійшовши потужну Португалію. Втім, погоду в тій збірній робили гравці 1996-97 років народження, на яких тренерський штаб в новому відборі розраховувати не зможе.

Лідери. Правий вінгер Деніс Ман. 20-річний футболіст – лідер румунського «Стяуа» (в поточному сезоні – 6 голів в 18 матчах чемпіонату і 1 влучний удар в Лізі Європи). Він вже встиг дебютувати за національну збірну і є найдорожчим молодим футболістом Румунії.

На іншому фланзі атаки румунської молодіжки та «Стяуа» грає такий самий результативний Флорінел Коман (7 голів в 19 матчах чемпіонату і 1 точний удар в єврокубках).

Інші цікаві футболісти: син легендарного Георге Хаджі – Яніс, центрхав італійської «Перуджі» (серія В) Влад Драгомір, захисник молодіжного складу «Лестера» Александру Паскану та форвард данського «Есб’єрга» Адріан Петре.

Фінляндія

finland21

Лише один раз – в 2009 році – ця команда проходила сито відбору на молодіжний чемпіонат Європи. Але в фіналі команда програла всі три матчі, забила лише 1 гол з пенальті і посіла останнє місце на турнірі. В тій команді був суперталановитий Теєму Пуккі (на 4 роки молодший, ніж дозволяв регламент), який зараз чудово виступає за англійський «Норвіч». Зараз таких молодих зірок в команді нема. В останньому відборі фіни набрали лише на 1 очко більше, ніж Литва, і на 2 більше, ніж збірна Фарерських островів. Звісно, на Євро-2019 не потрапили.

Лідери. Молоді фіни є в заявках європейських грандів – «Ліверпуля», «Лаціо», «Тоттенгема»… Але вони далекі від основи в своїх клубах. Натомість тренери покладаються в першу чергу на голкіпера Уго Кето («Брайтон», Англія), вінгерів Лассі Лапалайнена (ХІК, Фінляндія) та Мікаеля Сойсало («Варегем», Бельгія), фовардів Беньяміна Кальмана («Данді», Шотландія), Маркуса Форсса («Брентфорд», Англія) та Саку Юлятупа («Аякс», Нідерланди).

Також в збірній помітні футболісти нефінського походження – опорник Абукар Мохамед з італійського «Лаціо», півзахисник Серж Атакайї з шотландського «Рейнджерс» та вінгер Тімо Ставіцкі (поки що – «Осієк», Хорватія, а з літа – французький «Кан»).

Північна Ірландія

northern_ireland21

Жодного виходу до фінальної частини чемпіонату Європи серед молодіжних команд. Нічого не говорить за те, що цього разу серія традиція зміниться. Хоча в останньому циклі північні ірландці пропустили поперед себе лише збірну Іспанії, завдавши їй єдиної у відборі поразки. І якби не втрата очок в матчах з Албанією та Ісландією – хтозна як все могло закінчитися.

Лідери. Традиційно всі більш-менш талановиті футболісти в юному віці переїздять з батьківщини в англійські клуби, або (на крайній випадок) – в Шотландію. Якщо виділити трьох найбільш перспективних футболіста, то це будуть: основний лівий захисник «Норвіча» Джамал Льюїс, основний воротар «Селтіка» Конор Хазард та центральний захисник молодіжної команди лондонського «Арсенала» Даніель Баллард.

Мальта

malta21

В 15 спробах пройти відбір молодіжна збірна Мальти програла в 101 матчі зі 124. Звісно, що кожного разу це було останнє місце в своїй підгрупі. Крім кваліфікації до Євро-2017, коли острів’яни перемогли Латвію (двічі) і Молдову, залишивши їх позаду.

Лідери. Можна було б пропустити цей підрозділ, але все ж відзначимо два прізвища. Майлс Бірман в свої 19 років вже має 6 матчів за першу збірну Мальти, і пройшов академії «Манчестер Сіті» та «Глазго Рейнджерс». А Рашид Аль-Тумі зумів пробитися до молодіжного складу італійського «Палермо».

Схожі записи